Salı, Eylül 10, 2024

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze’si açılıyor

Date:

Yapımcısı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) olan, Proje Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmenliğini ise Eylem Şen’in üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze’si 29 Eylül Cuma günü saat 20.00’de ziyaretçilere açıyor. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) adına yürütücü yapımcı ekipte AABK Eşit Başkanlar Nevin Kamilağaoğlu ve Hüseyin Mat ile halk ozanı Ali Çağan, Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Kılıçkaya ve Cafer Kaplan Dede bulunuyor.

Sanal Müze, Madımak Katliamı’nda yitirdiğimiz 33 kişinin “anılarını, düşlerini, umutlarını sonsuzluğa taşımak için, dünyanın neresinde olursa olsun gökyüzüne bakan herkesin görebileceği bir web anıt” olarak inşa edildi.

Proje Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen’in ifadesiyle:

“Sanal Müze, dijital ortamda, 3600 etkileşim kurulabilir bir şekilde 3D olarak tasarlandı. Bu odaları tasarlarken iki şeye dikkat ettik. İlki, yapacağımız oda tasarımı bizi o kişinin dünyasına götürmeli, o kişinin karakter özellikleriyle ve içtenliğiyle buluşturmalıydı. İkincisi de her ziyaretçi, odanın dokusuyla, dizaynıyla, atmosferiyle onların katledildiği yerin Madımak Oteli olduğunu hissetmeliydi. Çünkü Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden 33 kişinin ahı, yası, hesabı o otelde kalmıştı.”

Sanal Müze hazırlık çalışmalarının, yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte, onlarla yapılan görüşmeler ışığında tamamlandığını dile getiren Şen, süreci şöyle özetliyor:

“Bu amaçlarla önce açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgi notları oluşturduk. Bu bilgi notlarına dayanarak 33 canımızın ailelerine sorulacak spesifik sorular hazırladık. Sözlü Tarih görüşmeleri kapsamında her bir aileyle yapılan röportajlarda önceden hazırladığımız bu sorulara yanıtlar aradık. Her bir canımızın karakterleri, mizaçları, duygusal yönleri, hayat hikâyeleri, ilgileri, tutkuları hakkında bilgi topladık. 33 canımızın odalarında sergilemek için onlara ait özel eşyaların bilgilerini edindik, 3D modellemeye uygun fotoğraflarını çektik.

Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Sivas Merkez, Sivas Banaz, Sivas Höyük köyü, Sivas Kavak köyü, Sivas Beyyurdu köyü, Sivas Ortaköy, Sivas Saraç köyü ve Tokat Yalınyazı’da röportajlar yapıldı, fotoğraflar çekildi, 33 canımıza dair bilgi ve belgeler toplandı. Behçet’in piposu, Gülsün’ün saati, Metin’in daktilosu, Nurcan’ın oyuncak bebeği, Sait’in kabak kemanesi, Asuman ve Yasemin’in odası… ve daha onlarca hatıra fotoğraflanarak Sanal Müze’ye taşındı.

33 canımızın odaları bu hatırlarla, anlatılarla harmanlandı, yeniden yorumlandı, tasarlandı ve Sanal Müze olarak inşa edildi. Sanal Müze odalarının metinleri ve tasarımları ailelerle paylaşıldı ve hatalar varsa düzeltildi; unutulan fotoğraflar, eksik kalan belgeler, bilgiler odalara eklendi.”

Geniş bir kolektif çalışmanın ürünü olan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin bölümlerinden Sanal Müze’nin senaryo yazarı Bülent Yıldız, görsel tasarımcı ve küratörü Günseli Baki, illüstratörü Sena Şat, 3D animatörü Batuhan Köksal, görsel iletişim tasarımcısı ise Mahir Akkoyun.

Çeşitli müzisyenlerin müzikal katkılarıyla her odaya bir şarkı, türkü veya deyiş eşlik ediyor. Sanal Müze’nin müzik koordinatörü ise Kemal Dinç. Bu proje kapsamında Fazıl Say, Serenad Bağcan, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya, Sakina Teyna, Suavi gibi pek çok sanatçı her oda için yeni besteler yaptı ya da önceden yapmış olduğu eserleri paylaştı.

İngilizce/Türkçe olarak yayımlanacak odaların Türkçe metinlerini Memet Ali Alabora, İngilizcelerini ise Richard Hamer seslendiriyor.

Madımak Sanal Müzesi, ailelerin ve kurumların yıllardır sürdürdüğü “Madımak Oteli utanç müzesi olsun” talebini görünür kılmayı hedefliyor.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi sosyal medya hesapları:

Twitter

Instagram

Facebook

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Haldun Açıksözlü: 2 Temmuz 1993’den Bugüne Kalanlar; “Çok Kötü Bir Şey Oldu”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Kanayan bir...

Ayşe Gürocak: Tarihe not düşüldü

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Madımak deyince...

Cevat Üstün: Madımak Hafıza Merkezi Sözlü Tarih Görüşmesi: Ne Hissettim, Tanıklığı Anlatmak Nasıldı?

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Madımak Hafıza...

Burhanettin Kaya: Artık Hiç Bir Şey Eskisi Gibi Olmayacak!

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Ne zaman...

Alevilerin Sesi dergisine abone olmak ister misiniz?