Pazartesi, Eylül 9, 2024

AAKB Genel Başkanı Özlem Akgül: Kadınlar yaşamı var eden, özveriyi, sevgiyi sembolize eden varlıklardır

Date:

Biz Almanya’nın beş eyaletinde örgütlüyüz ve her bölgede de bize bağlı eyalet örgütlenmemiz var. Bölge yöneticilerimiz 7 kişiden oluşuyor ve AKM kadın çalışmalarına katılanları bu çalışmaların içerisine alıyoruz. Bu kadınlarımız hem bölgelerinde çalışıyorlar hem de kadro eğitiminden geçiyorlar. İyi bir ekip ruhu oluşturdukları içinde bölgesel bazda yapılan bütün etkinlikleri, çalışmaları, anmaları gerçekleştiriyorlar.

Röportaj: Metin Kaçmaz

Almanya Alevi Kadınlar Birliğinden çalışmalarından bahseder misiniz?

Biliyorsunuz 15 Ocak tarihinde kadınlar Birliğimizin 15 yılını kutladık.  Çalışmaların her gün daha da artarak yoğunlaştığı,  örgütlü kadınların aktif olarak çalıştığı 15 yıllık bir kurum. Nisan ayında da Ratingen Alevi Kültür Merkezimizde yapmış olduğumuz başarılı genel kurulla yeni yöneticilerimizi seçtik. Bu vesile ile bir kez daha bizlere ev sahipliğinin en güzel örneklerini sunan Ratingen AKM yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür ediyorum.  Gördük ki genel kurula yoğun bir katılım vardı ve katılanların çoğu istekli olarak görev almak için yarıştılar, bu da bizi çok sevindirdi. Kadınlar birliği içerisinde görev alan kadınlarımızın bir çoğu Alevi hareketinde yönetici kadrolarında olmaları bizlerin ne kadar doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir.

Özellikle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonumuzda kadın kotasının uygulanması örgütümüzde kadınlarımızın yönetici olarak sayılarının artmasına neden oldu. Eş başkanlık sistemini de tartışıyoruz şu anda umarım bu konuda örgütümüz bir karar verir ve bu donanıma sahip kadınlarımız kendi bulundukları AKM’lerde ve örgütümüzün birçok biriminde birikimleriyle, emekleriyle var olurlar.

 

AAKB Almanya’nın beş eyaletinde örgütlenmesi var. Birazda bu çalışmalardan bahseder misiniz?

Biz Almanya’nın beş eyaletinde örgütlüyüz ve her bölgede de bize bağlı eyalet örgütlenmemiz var. Bölge yöneticilerimiz 7 kişiden oluşuyor ve AKM kadın çalışmalarına katılanları bu çalışmaların içerisine alıyoruz. Bu kadınlarımız hem bölgelerinde çalışıyorlar hem de kadro eğitiminden geçiyorlar. İyi bir ekip ruhu oluşturdukları içinde bölgesel bazda yapılan bütün etkinlikleri, çalışmaları, anmaları gerçekleştiriyorlar.

 

Önümüzdeki süreçte yapmayı düşündüğünüz çalışmalarınız nelerdir?

15 yıllık kadın örgütlenmesi süreci zor bir süreçten geçerek bugünlere geldi.Bu süreçte daha çok bir araya gelme, örgütlenme bilinci, kendi kimliğinin farkına varması ve çalışmaların kurumsal bir yapıya kavuşması için yapıldı ve bu çalışmalar başarılı şekilde bugünlere getirildi.Bu genel kurulda da ortaya çıkan en önemli kararlardan biriside bu dönem kişisel ve kadın eğitimine ağırlık vereceğimizdir.Bu karar sonucu önünüzdeki süreçte her bölgede özellikle ülkemizde ve Avrupa’daki yoğun gündemi değerlendirmek üzere birçok konferanslar organize edeceğiz. Alevi Kültür Merkezlerinde serbest kürsüler biçiminde toplantılar organize edeceğiz ve Avrupa’da örgütlü Alevi kadınları olarak dünyada yaşanan şiddet, insan kıyımına, haksızlıklara, ötekileştirmelere karşı nasıl bir duruş sergileyeceğiz, bakışımız ne olmalı ve önümüzdeki süreçte de neler yapmamız gerektiğini konuşacağımız toplantıları tamamladıktan sonra bir sonuç bildirgesi haline getirip kamuoyu ile paylaşacağız.

Eğitim çalışmalarında ana hedefimiz kadrolar ve daha ziyade derneklerimizde etkinliklere her zaman katılan, çalışmalarda fedakarlıklar yapan kadınlarımızı kazanmayı amaçlamaktayız. Konu başlıklarını belirledikten sonra kadınlarımızın kendisine ait düşüncelerinin, siyasi bir anlayışının olduğu sadece eşine ve çocuklarına bağlı değil, hayatın içerisinde üreten, üretime katılan, düşüncesini söyleyebilen ve etkin olabilen bir kadını yaratmayı hedeflemekteyiz. Bu çerçevede eğitim çalışmalarını organize edeceğiz ve zaman zaman konunun uzmanları da bu eğitimlere dahil olacaklar ve eğitim kampları şeklinde bu çalışmalarımızı yapmayı hedeflemekteyiz.

Bir yıl süreli olacak ve bu eğitime katılan kadınlar pratik olarak da oluşturulan  çalışma grupları içerisinde yer alacaklar, ellerinde dokümanlar olacaktır. Daha sonraki süreçte küçük gruplar halinde derneklerde bir araya gelip çeşitli konuları oturup konuşup, tartışacaklar ve bu şekilde de kendilerini geliştirme karar verme yetkisine kavuşmalarını hedeflemekteyiz.

Bu serbest kürsüler çalışması bir yıl süreli olacak ve biz ikinci yılda geniş bir kadın çalışma konferansı yapmayı hedefliyoruz. Avrupa’dan bu konuda akademik çalışmalar yapan Alevi kadınlarını davet edeceğiz ve orada çıkaracağımız sonuçlar sonucunda hedeflerimizi ileriye taşımak istiyoruz.

 

Konfederasyon bünyesindeki Avrupa Alevi Kadın Örgütlenmesinden bahseder misiniz?

Konfederasyona bağlı federasyonlar içerisinde örgütlenme, tüzüksel  hem de geniş potansiyeli ile en güçlü yapı  Almanya örgütlenmesinde olması dolayısıyla bize çok iş düşüyordu. Yönetim kurulunda o dönemde olan kadınlarımızın da çok büyük emekleriyle biz  3 yıl öncebu çalışmaları başlattık. Ana hedefimiz bir kadın çatı örgütlenmesi kurarak tek bir yapı içerisinde yer alalım ve tek ses olalım düşüncesiydi. Bunu başardık şu anda Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (Union Alevitische Frauen in Europa) ismiyle resmiyetimizi de kazandık.  Avrupa örgütlenmemizin genel merkezi de yine Almanya’nın Köln şehri ve şu an bize bağlı 9 federasyonun kadın birlikleri bulunmaktadır.  Bu bizi güçlendiren bir yapı, dolayısıyla bizi temsil eden yapının içerisinde her federasyon kadın örgütlenmesinden bir kişi yer almaktadır. Yukarıda bahsettiğim eğitim çalışmaları konusunda da Avrupa Alevi Kadınlar Birliği de aktif olarak yer alacaktır.

 

Almanya Alevi Birlikleri federasyonuna bağlı 155 AKM bulunmakta ve bu AKM’lerin kadın kollarının hepsi size bağlımı?

Hepsi değil yarısı bize üyeler. Bu konuda zaman zaman bizde eksik kaldığımız anlar olmuyor değil. Ama AKM yöneticilerimizin de bu konuda bizlere yardımcı olmaları, kadın kollarını AAKB’ne üye yapmalarını sağlamaları gerekmektedir. Bildiğiniz gibi kadınlarımızın üzerinde iki büyük yük bulunmaktadır. Kadınlarımızın birçoğu üretime katkıda bulunduklarından iş hayatları, ev işleri ve çocuklara bakımları gibi işlerinden arta kalan zamanlarında bu çalışmalara katılmaktadırlar.  Bizlerinde projelerden gelen paralarımızın olmaması sadece üye aidatlarıyla bahsettiğimiz çalışmaları yapmak zorunda olmamız önümüzde büyük engel olarak çıkmaktadır. gecenin bu saatlerine kadar özverili çalışmalarla bu işleri götürmeye, kadınlarımızı eğiterek örgütlü yapıya kazandırmak için uğraşmaktayız. Bölgelerimizde de yönetici kadınlarımız dernek dernek gezerek kadınlarımızı eğitmek, çalışmaları organize etmek için yollardalar. Bu çalışmaları daha profesyonel yapmak için proje çalışmalarımız var.

 

Dergimiz Alevilerin Sesi vasıtasıyla kadınlarımıza iletmek istediğiniz mesajınız nedir?

Kadınlar yaşamı var eden, insanı yetiştiren, özveriyi, sevgiyi sembolize eden varlıklardır. Kadınların hayatın yarısı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak kadınların olmadığı bir yapı başarıya da ulaşamaz. Bu nedenle kadınların hayatın sadece bir bölümünde kalmaları onlar içinde bir eksiklik, bütün dünya içinde bir eksiklik. Yani sadece ev içerisinde bulunan değil, hayatın her alanında eşiyle beraber yanyana, omuz omuza mücadeleye katılması gerekir. Biz Avrupa yaşayan Aleviler olarak sorumluluklarımız var. Bakın ülkemizde Alevi toplumu olarak neler yaşayacağımızı kestiremiyoruz. O yüzden bizim örgütlü gücümüzü sağlamlaştırmamız için daha duyarlı, kendimizi iyi yetiştirmemiz ve gelecek nesiller çocuklarımızı daha iyi yetiştirdiğimiz anlamına gelecektir. Bu sadece kendimiz için değil inancımızın, düşüncelerimizin, yaşayabilmesi için bir garantidir. Özellikle Alevilik Derslerine çocuklarımızın katılabilmesi içinde kadının rolü çok önemli ve belirleyicidir. Bu sebeple kadınlarımız hayatın her alanında olsunlar, konuşsunlar, özgür birey olarak belirleyici olmaya çalışsınlar istiyoruz.

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Haldun Açıksözlü: 2 Temmuz 1993’den Bugüne Kalanlar; “Çok Kötü Bir Şey Oldu”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Kanayan bir...

Ayşe Gürocak: Tarihe not düşüldü

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Madımak deyince...

Cevat Üstün: Madımak Hafıza Merkezi Sözlü Tarih Görüşmesi: Ne Hissettim, Tanıklığı Anlatmak Nasıldı?

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Madımak Hafıza...

Burhanettin Kaya: Artık Hiç Bir Şey Eskisi Gibi Olmayacak!

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 287. sayısında yayınlanmıştır. Ne zaman...

Alevilerin Sesi dergisine abone olmak ister misiniz?