Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı AABF Kültür Sanat Kurulu’nun düzenlemiş olduğu festival kapsamında “Kırmançki Şiir Yarışması” da yer aldı.
Kırmançki şiir jürileri
Gökmen YAŞAM
1970 Dersim Merkez doğumlu. İlk ve orta dereceli eğitimini Dersim Merkezde tamamladı. 1987 yılı itibarıyla İstanbul’da çalışmaya başladı. 1993 yılında Dersim Merkez Belediyesi’nde işe başladı. Bir grup arkadaş ile birlikte yöresel çalışmalar ile birlikte sanatsal faaliyetler yürüttü. 1995 yılı itibariyle Almanya’da yaşamaya başladı. Ayni yıllarda bir televizyon kanalında Kara Gülmece adlı programlarda çalışma yaptı ve oyuncu olarak oynadı. 1996 yılı itibariyle eski Kirmancki söylemleri pratikleştirme çalışması üzerine denemeler yaptı. Almanya’nın belirli yerlerinde yapılan Munzur Festivallerinde defalarca Kirmancki sunumlar yaptı. Kirmancı kısa oyunlar üzerine senaryo yazdı. Kirmancki deneme şiirleri üzerine çalışmaları var. 2004 yılında bir firmanın reklam filminde oynadı. Avrupa ve Türkiye TV kanallarında gösterildi. Şu an AABF Kültür ve Sanat Kurulu yönetiminde olmakla birlikte, BW KSK Başkanlık görevini yerine getiriyor. Bir firmada yönetici olarak çalışıyor. Evli, üç çocuk babası ve Stuttgart Şehrinde yaşamaktadır.
****
Hakan KERİMOĞLU
1972 Ovacık/Dersim’de cihana geldim. 15 yaşıma kadar ailemle birlikte Dersim’de yaşadım.
12 Eylül’ün yaşam koşullarını daraltıp baskıladığı yılları Dersim’de yaşadım ve sonucunda 1987’de ailece İzmir’e göç etmek zorunda kaldık. Gereksimi duyduğum eğitim ve öğretimimi İzmir’de tamamladım. 2017 ile 19 yılları arasında yaklaşık iki yıl Almanya’da ikametim dışında, 1987’den beri İzmir’de yaşamaktayım. Uzun yıllardır Kırmanç dili etimolojisi, bilimsel yapısı sözlüğü ve Kırmanç edebiyatı kültürü üzerine çalışmaktayım, akademik çalışmalar yapmaktayım. Ayrıca real Alevilik yapısı, özü, terimleri, bilimi üzerine çalışmalar yapmaktayım. Yanı sıra Kırmančki ve Türkçe şiirler, sözler yazıyorum; 400 civarında şiirim arşivimde mevcuttur. Gazete ve dergilerde yayınlanmış makalelerin ve çalışmalarım vardır.
Kırmančki dili ve yapısı üzerine davet aldığım panellere, etkinliklere ve tv programlarına katılıp sunumlar yapıyorum. Ayrıca davet aldığım edebiyat konulu etkinlik ve programlara katılıp şiirlerimi okuyorum. Dili, bilimi, edebiyati, sanatı ve kültürü yaşatacak çalışmaları destekliyorum ve gereksimi duyulduğunda çalışmalarımın olduğu alanda katkılar sunuyorum.
****
Îbrahîme XAŞXAŞE
Îbrahîmê Xaşxaşe, sera 1961 de dewa Gimgimî Xaşxaşe de amodînya. Mektebo verên dewa xo de, mektebo berz Gimgim de wend. Tirkîya de jû dezgeyê wezîratîya edeletî de, 12 serî zê memurî xebetîya.
1988 de îmtîhanê “Fakûlteya perwerdeyê rakerdî ya Anatolî“ (Anadolu Açık Öğretim Fakültesi) yê çar serinî qezenc kerde. Hetê ra wend, hete ra xebetîya. Sera 1996 de tayê sebeban ra şî ewrupa. A rojê ra nat dîaspora de cuyê xo dewam keno. Cîya, cîya dezgeyane kulturî de xebetîya. Ne seranê peyenan de, “Înstîtutê Ziwan Û Kulturê Kirmancî (Zaza) IKK e.V. Berlin” î de zê îdarekerdoxê însîtutî aktîf xebetîno. Zewecîyayî yo û di çêneke xo est ê.
Îbrahîmê Xaşxaşe 2008î ra nat, hetê ra ju fîrma de xebetîno, hetê ra înstîtutî de xizmeta zon û kulturî keno, heto bîn ra kî bi kirmanckî şîîr û maqaleyan nîvîsneno. Şîîr û maqaleyê Îbrahîmê Xaşxaşe kovar û rojnameyanê Zûlfîqar, Semah, Vate, Bezuwar, rojname, Newe Pele û medya sosyale de, kêyê peleganê edebîyatî de neşr bî.
Xelatê ke guretê:
1- Çalakîya edebîyatê Hûseyin Çelebî ya sera 2014îne de, şîîra xo “Xwezîla”ye, xelata didemîne girewte.
2- Çalakîya edebîyatê Hûseyin Çelebî ya sera 2017îne de, şîîra xo “Kewe” ye, xelata juyêmîne girewte.
****
Hülya ŞİMŞEK
1979 Dersim’in Pülümür ilçesinin Bardakçı köyünde doğdum. Rahmetli babam inşaat işçisi, annem ev hanımı. Üç kardeşim var. Kestel Cumhuriyet ilkokulunu (1989), Musa Buluş Ortaokulunu (1992), Bursa Ahmet Vefik Paşa Lisesini (1995) bitirdim. 2001 yılından beri Almanya’nın Köln şehrinde yaşamaktayım. Evli ve iki çocuk annesiyim. 2010 yılında Dersim Cemaati’nin düzenlediği Zazaca dil kursunda sertifaka aldım. Dersim Cemaatinde çocuklara ve gençlere yönelik Zazaca kurslarında öğretmenlik yaptım. 2015 yılından bugüne kadar önce tv 10’da, şimdide Can tv’de hem Zazaca hem Türkçe programlar yapmaktayım. 2018 ve 2020 yılları arasında Vajrayana Kukai Öğretileri Ekolünde aldığım eğitimle Vajrayana Kukai eğitmeniyim. 2018 yılında başladığım Astroloji Akademi’sinde hâlâ eğitime devam etmekteyim. 2020’ de Mutluluk Kolay Bilinçaltı Tekniği Eğitimine katılarak eğitmeni oldum.
****
Ali ERENLER
1962 Yılında Pülümür’ ün Gersunut (Ardıçlı) köyünde doğdu. 1967’ de ailesi ile İstanbul’a göç etti. İstanbul’da ilkokul, orta ve lise öğrenimini tamamladı ve 1980 yılında Almanya’ ya göç etti. Almanya ‘da ilk yıllarda dil eğitimi aldı, fabrikalarda çalıştı. 1985 yılında Köln Üniversitesi’nde Coğrafya öğrenimine başladı, aynı okulda Pedagoji öğrenimini tamamladı ve eğitim uzmanı olarak değişik görevlerde bulundu. Aile mahkemelerinde çocuk hakları vekilliği (Çocuk avukatı) üzerine eğitim gördü. Eğitim ve göçmenler konusunda değişik kurumlarda seminerler verdi. Halen eğitim uzmanı ve ‘çocuk avukatı‘ görevlerinde çalışıyor.
Yaklaşık 30 yıldır şiir ve edebiyatla ilgileniyor. Almanya’da, Kult-Uhr, Mozaik, Berfin, Bizim Dergi’de ve Özgür Politika gazetesinde, Türkiye`de Güney, Dersim dergileri ve Munzur Haber, Munzur Gazeteleri’nde Türkçe, Almanca ve Zazaca (Kırmancki) şiir, düzyazı ve çevirileri yayınlandı. 1999 yılında üç arkadaşı ile birlikte dört dilden ortak bir şiir kitabı (Patrin, Belge Yayınları, Temmuz 1999) yayınlandı. Zazaca şiirleri sanatçılar Zarance ve Veli Erenler tarafından bestelendiler ve Wayire Venge Ma albümünde yayınlandılar. Edebiyat dışında amatör olarak fotoğrafçılık ile ilgileniyor. Pülümür ve Köyleri adı ile Dersim’ den bir ilk panorama yayınladı.
****
Mikail ASLAN
Mikail Aslan 1972 yılında Dersim´de doğdu. 1980 askeri darbesinden sonra ailesi ile birlikte Kayseri’ye zorunlu olarak göç etti. Lise öğrenimini Kayseri de tamamladı. 1991 yılında Malatya İnönü Üniversitesi`nde Matematik bölümünü okumaya başladı. 1993 yılında politik nedenlerden dolayı okuldan uzaklaştırıldı. Bu dönemden sonra mülteci olarak Almanya´ya yerleşti.
Çocukluk yıllarından beri bağlama çalan Mikail Aslan ana dilinde ilk bestelerini Malatya´da okuduğu dönemlerde yaptı. Üniversite´den uzaklaştırıldıktan sonra kısa bir dönem Grup Munzur ve Grup Tohum´da yer alan sanatçı, yıllarca hayalini kurduğu ana dilindeki ilk solo albümünü(Agêreyis) 1999 yılında Almanya´da kaydetti.
2000 yılında Michael Weil ve Dieter Schmalzried ile beraber Mikaîl Aslan Ensemble´yi kurdu. Klänge von Euprath (Fırat´dan tınılar) başlığıyla Almanya´nın bir çok şehrinde konserler verdi. 2001 yılında iki yıl süren bir hazırlıktan sonra Almanya`nın Mainz kentinde bulunan Peter Cornelius Konservatuvar´ın da klasik gitar bölümünü kazandı. 2005 yılında klasik gitar öğretmeni olarak bu okuldan mezun oldu. Bu eğitim döneminde bestelediği Remayîsê Munzurî adlı eserini Alman Komponist Gerhard Fischer Münster´in yönetimindeki Senfoni orkestrası eşliğinde sahneye taşıdı. (2005)
Albümleri
– 1999 Agêrayis(Dönüş)
– 2003 Kîlîtê Kou(Dağların Anahtarı)
– 2005 Miraz(Maya)
– 2008 Zernkut(Simya)
– 2010 Pelgûzar
– 2010 Petag (Dersim Ermeni Hak Şarkıları)
– 2013 Xoza
– 2015 Vengê Royî(Fırat´ın sesi)
– 2018 Axpîn(Bitek Tarla)
Kitapları
– 2010 Hayig (Şiir – Deneme)
– 2012 Kilamê Çemî (Repertuar Kitabı)
– 2016 Xayîs (Deneme)