Salı, Nisan 30, 2024

2020 AABF KSK Türkçe Öykü Festivali

Date:

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı AABF Kültür Sanat Kurulu’nun düzenlemiş olduğu festival kapsamında “Türkçe Öykü Yarışması” da yer aldı. Yazar Kemal Yalçın, değerlendirmeye alınan 24 Türkçe öyküyle ilgili genel görüşlerini Alevilerin Sesi Dergisi okuyucuları için yazdı…

Kemal Yalçın* / Yazar
* AABF KSK Türkçe Öykü Jüri Üyesi 

Bu yarışma ile yazmaya istekli insanlar teşvik edilmiştir, kalemlerine cesaret verilmiştir. Genç yazarların çıkması açısından bu çok önemli bir girişimdir. Ayrıca katılımcı yazarlara kafalarını meşgul eden, ruhsan dünyalarını etkileyen olayları, duyguları ve düşünceleri öyküleştirme imkânları sağlanmıştır. Bu yarışmanın önemli bir yanı da Almanya’da ve yurtdışında bir kültür dili olarak giderek zayıflayan Türkçeye canlılık vermesidir. Diller ancak edebiyat, sanat ve kültür alanında kullanılarak, okullarda okutularak yaşar ve gelişirler. Bu anlamda Türkçe ile birlikte Kürtçe öykü yarışması düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ederim. Böylece devletin yapması gerekenleri sizler yapamaya çalışıyorsunuz.

Almanya’da üç milyon kadar, Avrupa’da ise beş milyon kadar insan Türkçe konuşmaktadır. Almanya’da Kürtçe konuşanların sayısı ise 600 bin kadardır. Almanya’da toplam 183 anadil konuşulmaktadır. Türkçe Almanya’da en çok konuşulan ikinci anadildir. Kürtçe de Almanya’da konuşulan üçüncü dördüncü anadildir. Buna rağmen Almanya’da düzenli çıkan, yaygın olarak okunan Türkçe ve Kürtçe bir edebiyat dergisi yoktur. Halbuki anadillerin yaşaması ve bir kültür dili olarak kullanılması için edebiyat ve sanat dergilerine ihtiyaç vardır. Dilleri yaşatan edebiyat ve sanattır. Anadolu kültür dünyası Alman kültür dünyası için bir zenginliktir. Fakat bu zenginlik ancak kültür dili ile mümkündür. Türkçe ya da Kürtçe Alman kültür dünyası için bir zenginliktir. Bu zenginliğin yaşaması açısından da düzenlediğiniz yarışma çok önemlidir.

AABF’nin Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenler arasında önemli bir yeri vardır. Anadolu kültürlerinin Almanya’da yaşaması ve gelişmesi için önemli kültürel çalışmalar yürütmektedir. Bu kültürel çalışmaların estetik düzeyi giderek yükselmektedir. 2018’de Kassel’de düzenlenen Ulu Ozanlar Senfonisi ve 2019’da Köln Arena’da düzenlenen Barış Senfonisi ulaşılan sanatsal ve estetik seviyenin çok güzel göstergeleri olmuştur. Düzenlediğiniz edebiyat yarışması da Almanya’da edebiyat ve sanat alanında yeni ve önemli bir gelişmedir. Bu kaliteli, özgün, umut veren edebiyat ve sanat çalışmalarını düzenleyen Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nu, Kültür Sanat Kurulu’nu saygı ve sevgiyle kutluyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız!

AABF KSK Türkçe Öykü Yarışması Jürileri

Kemal YALÇIN

Kemal Yalçın, 1952 yılında Denizli’nin Honaz bucağında doğdu. Isparta Gönen Öğretmen Okulu’nda okudu. İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’de felsefe öğretmenliği, gazetecilik ve yayıncılık yaptı. Almanya’da Fakir Baykurt’la birlikte Kuzey Ren Vestfalya Türkiyeli Yazarlar Grubu’nu kurdu. Fakir Baykurt’un ölümünden sonra Avrupa’da Yaşayan Türkiyeli Yazarlar Girişimi kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldı. Münster’de bulunan “Enternasyonal Çocuk Oyuncakları Müzesi – Molla Demirel Vakfı” kurucuları arasında ve yönetimindedir. 

Yazarlık hayatına 1973’de başladı. 30 kitap yayınladı. Kitaplarının hepsini Almanya’da yazdı. Şiir, öykü ve romanlarında barış, dostluk, toplumsal uyum, birlikte yaşam,  insan ve doğa sevgisini işledi.

2016 yılında Duisburg-Essen Üniversitesi Turkistik Bölümü tarafından “Kemal Yalçın Arşivi” kuruldu.

“Haymatlos” adlı kitabında, 1933-1945 döneminde, Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınmış olan Alman bilim insanlarının ve Haymatlos Almanların Türkiye’de yaşadıkları hayatı romanlaştırdı.

Almanya’da iki dilli çocuk kitapları yayınladı.

Kitapları İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, Almanca, Ermenice, Hollandaca, Farsçaya, Kürtçe, Süryanice, Arapçaya çevrildi.

Aldığı ödüllerden bazıları şunlardır:
1991 Petrol-İş Şiir Birincilik Ödülü
1998 Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü
1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Özel Ödülü
1999 Türkiye–Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü
2008 Avrupa Türkçe Çocuk Edebiyatı Birincilik Ödülü
2013 Tekeyan Dünya İnsanlık Ödülü
2018 Şemun Hanne Haydo Süryani Dostluk ve Barış Ödülü
2019 Türkiye’yi dünyada en iyi temsil eden yazar ödülü

Eserleri:
Sürgün Gülleri (şiir)
Geç Kalan Bahar (şiir)
Emanet Çeyiz (roman)
Yaşama Gücü ( yaşam öyküsü)
Barış Sıcağı (şiir)
Seninle Güler Yüreğim (roman)
Sınıfta Çiçek Zor Açar (öyküler)
Sarı Gelin- Sari Gylin (roman)
Almanya’da Türkçe Anadil Dersleri ve Anadile Emek Verenler (araştırma)
Hayatta Kalanlar (yaşam öyküsü)
Anadolu’nun Evlatları-Yüz Yılın Tanıkları (yaşam öyküleri)
Kardeşlerim Var Uzaklarda (yaşam öyküleri)
Haymatlos –Dünya Bizim Vatanımız (roman)
Süryaniler ve SEYFO
1. Hayatla Ölüm Arasında
2. Yeniden Varoluş
3.  Kalbim Turabdin’de Kaldı
Süryani Halk Kahramanı ŞEMUN HANNE HAYDO (Belgesel roman)
Son Arzum (Türkçe-Ermenice)
Fırtınadan Bahara (Belgesel roman)
2017 Uluslararası Kemal Yalçın Sempozyumu (Türkçe-Almanca)
Tek Kanatlı Kartal, (Belgesel roman)

Çocuklar için Almanca –Türkçe iki dilli öykü kitapları
Dedem Almanya’ya Geldiğinde
Uçurtmam Bulutlara Takıldı
Yavrusunu Arayan Kuş
Minarede Bir Kuş Var
Ak Sakallı Dede
Hayalimdeki Okul
Yavru Sincap’ın Rüyası
Kedim Yağmurcuk

Ömer LEVENTOĞLU

Senarist & Yönetmen

Erzurum’un Şenkaya ilçesinde 1969 yılında dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini Şenkaya’da tamamladı. 1986 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü’ne kayıt yaptırdı. 1990 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’ne geçiş yaparak 1994 yılında bu fakülteden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu.

Aynı yıl gazeteciliğe başladı. Politik Ekonomik ve İktisat Teorisi alanında çalıştı. 2001 yılından sonra çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. 2006 yılında ilk kısa metraj sinema filmini  çekti. Halen TV editörlüğü, senarist ve yönetmen olarak çalışıyor.

Kitapları
Rant ve Savaş Kıskacında Türkiye Ekonomisi, Öteki Yayınları, 1998, Ankara
Soğuk Cam, Kardelen Yayınları, 2004, İstanbul
Düşlerin Ezgisi, (Editör), Kardelen Yayınları, 2006, İstanbul
Dağ Medeniyeti (Anti-Tahakküm), Babek Yayınları, 2015, İstanbul
Maden Öyküleri, (Editör), Babek Yayınları, 2015, İstanbul

Yazdığı Tiyatro Oyunları
Meçhulün Faili, 2004, Ankara
Çetin Ceviz, 2014, İstanbul

Yazıp Yönettiği Filmler
Yanık Sızısı – 2006
Çatlamış Toprağın Çocukları – 2008
Mavi Ring – 2013
Sabaha Doğru – 2015

Diğer Filmografi
Şafağın Göz Yangını, 2005, Metin Yazarı, Danışman
Üç Öykü Üç Direniş, 2008, Metin Yazarı
Game Over, 2008, Yapım Koordinatörü
Bu kapıdan sonra, 2009, Kurgu-Montaj

Serkan EKER

Babek-Sancı Yayınları
Genel Yayın Yönetmeni/Editör

1982’de İstanbul’da doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini İstanbul’da, üniversite eğitimini Giresun üniversitesi iletişim fakültesin ’de tamamladı.

Üniversite eğitimi döneminde bir grup arkadaşı ile Seyr-i Alem Tiyatro topluluğu, daha sonrasın’ da İstanbul’da Tiyatro Ütopik oyuncular gruplarını kurarak birçok oyunda Genel sanat yönetmenliği ve oyunculuk yaptı.

2011-2013 yılları arasında kısa bir süreliğine İstanbul Şehir tiyatrolarında çalıştı. Aynı yıllarda Güncel sanat, Perpa sanat dergilerinde makaleler ve Tiyatro eleştiri yazıları yazdı.

2015 yılında Babek yayınları bünyesinde hazırlanan Sancı kültür sanat ve edebiyat dergisinde Sorumlu yazı işleri Müdürlüğü ve Genel yayın yönetmenliği çalışmalarını yürüttü.

2016 yılında dergi çalışmasını yayın alanına taşıyarak Sancı Yayınlarını kurdu. Halen Babek Yayınları ve Sancı Yayınları’nda Genel yayın yönetmenliği ve editörlük yaparak edebiyat ve yazın dünyasına yeni yazarlar ve kitaplar kazandırarak yayıncılık hayatına devam ediyor…

Fuat ATEŞ

Gazeteci / Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

1980 yılında İstanbul’da doğan Fuat Ateş, aslen Erzincanlıdır. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri bölümünden mezun olmuş ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden Yüksek Lisans (Master of Art) yapmıştır.

Gazetecilik yaşamına 2003 yılında Milliyet Gazetesi’nde Köln muhabiri olarak başlayan Ateş, Cumhuriyet Hafta’da da çalışmıştır. 2004 yılında Alevilerin Sesi Dergisi’nde editör olarak çalışmaya başlayan Ateş, daha sonra Yazı İşleri Müdürü ve 2009 yılı itibariyle de Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirilmiştir.

Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği’ne paralel olarak Ocak 2013 – Kasım 2015 tarihleri arasında YOL TV Genel Yayın Yönetmenliği görevini de yürütmüştür. YOL TV’de dokuz yıl boyunca ‘Yol Aşkına’ programını hazırlayıp sunan Ateş, bu süreçte Suriye’yi defalarca ziyaret etmiş, iç savaşı anlatan ‘Suriye’nin Zor Yılları’ adlı belgesel serisini hazırlamıştır. Halen Yol TV’de Yolun Pusulası programını hazırlayıp sunmaktadır.

Güney Amerika’da yaşayan 4,5 milyon Arap Alevilerinin tarihini ve yaşamlarını inceleyen Ateş, ‘Alevilerin Kayıp Kıtası: Güney Amerika’ adlı belgeseli hazırlamıştır. Ateş, 2015 – 2018 tarihleri arasında Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) Genel Sekreterlik görevini de üstlenmiştir.

Zeliha ALTUNTAŞ

Ben Zeliha Altuntaş,  Kırşehir. Türkiye doğumluyum. Ekonomi okudum, aynı zaman da pedagog eğitimi aldım. SBH , bir vakıf okulunda Salzgitter de çalışıyorum. Aynı zamanda Hannover” de bulunan “Ethno-medizinisches Zentrum’ da on senedir üniversiteler bünyesinde aktif projelerde çalışıyorum. Bu projeler şöyle:

1.Bağımlılık( uyuşturucu, bilgisayar, alkol…vs.)
2.Aids-Hiv virüsu
3.Depresyon
4. Tükenmişlik Sendromu 
5.Sağlıklı Beslenme
6.Kadın ve Şiddet 

Bu konularda seminerler verme yetisine sahibim. Aynı zamanda belediyeye bağlı öğrencilere matematik ve almanca ek ders veriyorum.

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Selma Orundaş: Eşikteki ile Döşektekinin Kudreti

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. “Yol cümleden...

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Belgesel Filmi

BİLGİLENDİRME Sevgili Canlar, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Belgesel Filmi 2 Temmuz'da...

Özge Göncü: İyi Olmamızın Mücadele İle Ne Alakası Var?

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Çetin mücadele...

Zeliha Korkmaz: 2024 Perspektifi Kadınlar İçin Mümkün Mü?

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Geride bıraktığımız...

Alevilerin Sesi dergisine abone olmak ister misiniz?