Perşembe, Mart 28, 2024

2020 AB İlerleme Raporunda AKP’ye Dersim Eleştirisi

Date:

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun, her yıl aday ülkelerle ilgili hazırlık sürecini değerlendirdiği ilerleme raporunda, Türkiye’de yaşanan inanç ve düşünce özgürlüğü ihlallerine geniş yer verildi.

Fuat Ateş
Alevilerin Sesi (Özel Haber)

Avrupa Birliği İlerleme raporu her yıl olduğu gibi Ekim ayı içerisinde yayınlandı. AB Türkiye İlerleme raporunda, Alevi toplumu ile ilgili talepler geçtiğimiz yıllara oranla kendine daha az yer bulurken, bu yıl ki raporda Dersim’de yürütülen çevre katliamlarına özel bir bölüm ayrıldı. Raporun 16. sayfasında yer alan “Doğu ve güneydoğudaki durum” başlığı altında Dersim’de devam eden doğa katliamlarına dikkat çekildi. Raporda, konuyla ilgili olarak “Aleviler için kutsal olduğu kadar milli parkın bir parçası olan Tunceli Dağları’ndaki madencilik projesi gibi kültürel ve çevreye zarar veren projeler etrafında yeni gerginlikler yaşandı” ifadelerine yer verildi.

Alevilerin talepleri bu yıl ki raporda beklenen düzeyde yer alamadı…

Bu yıl 125 sayfa olarak yayımlanan raporda geçmiş yıllara oranla Alevilerin talepleri daha az yer buldu. Raporun 32. sayfasında yer alan “Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü” başlığı altında Ayasofya’nın camiye çevrilmesinden, Heybeliada’daki ruhban okulu konusunda adım atılmaması, Hıristiyan toplumuna yönelik artan nefret söylemlerinden, Sümela Manastırı’nda ibadet etme noktasında yaşanan sorunlara kadar birçok eleştiri yer alıyor. Bu başlık altında Aleviler ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “İnanç özgürlükleri noktasında Avrupa standartlarına uygun kapsamlı bir yasal çerçevenin uygulamaya konması gerekmektedir ve AİHM kararlarının zorunlu din ve ahlak dersleri, kimlik kartlarında ve Alevi ibadet yerlerinde dini bağlılığın belirtilmesine ilişkin kararlarının uygulanmasına özen gösterilmelidir. Aleviler nefret suçlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor, ancak soruşturmalar şu ana kadar etkisiz kaldı. Diyanet kamusal yaşamın her alanında gücü(baskısı) arttı ve 2020 bütçesi önemli ölçüde artırıldı”

2020 AB İlerleme Raporunun Tam Metni: (İngilizce)

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Pınar Selek: Şiddetin içindeki erkeklik…

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Toplu intihardan...

AAGB’nin Serenay Yılmaz Röportajı: “Anadolu’nun Gizli Yolu”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Avrupa Alevi...

Dersim Tertelesi’nin 87. yıl anması Köln Dom Kilisesi önünde yapılacak.

Dersim Tertelesi’nin başlangıcı kabul edilen ve “Tunceli Tenkil Harekatı“...

Necdet Saraç: Solun Krizi ve Almanya

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 284. sayısında yayınlanmıştır. Geçtiğimiz hafta...