Salı, Aralık 10, 2024

Agora – Demokratik Praxis

Date:

2020 yılından beri Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu çatısı altında Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde 6 Alevi kültür merkezi ve cemevinde sürdürülen Agora adlı  projemiz oldukça önem taşıyan  çalışmalarına yani proje aktivitelerine yoğun biçimde devam etmektedir. Bu proje Almanya genelinde İçişleri Bakanlığına bağlı olarak 2010 yılından beri “Zusammenhalt durch Teilhabe“ programı kapsamında, yapısal olarak zayıf olan şehrilerde demokrasi kültürünü, demokratik degerleri hayata geçirmek, demokratik katılım kültürünü geliştirmek, güçlendirmek ve radikalleşme ve anti demokratik eğilimlerinin önüne geçme amacı taşıyor.

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 282. sayısında yayınlanmıştır.

Agora – Demokratik Praxis, Alevi Kültür Merkezleri ve Cemevleri

Agora projesi, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Almanya genelinde demokrasi kültürünü, demokratik değerleri Alevi kültür merkezi ve cemevlerinde daha iyi bir şekilde hayata geçirmek, demokratik katılım kültürünü geliştirmek, güçlendirmek ve radikalleşme ve anti demokratik eğilimlerinin önüne geçme amacıyla yürütülen “Zusammenhalt durch Teilhabe“ programı kapsamında 2020 yılından beri Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde 6 AKM/cemevinde gerçekleştirmek üzere başlatıldı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu çatısı altında, 2020 yılından beri Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde 6 AKM/cemevinde gerçekleştirmek üzere başlatılan bu proje 2024 yılı sonuna kadar devam edecek.

Agora projesi kapsamında 2023 yılında ilk olarak şubat ayında Wuppertal Cemevi’nde „Göç ve Travma“ konulu bir workshop düzenleyerek NRW’deki bütün cemevlerini davet edildi. Bu etkinlikle herşeyden önce depremden etkilenen insanlarımızın acılarına, yaşadıkları zorluklara manevi destek vermeye çalışıp ayrıca cemevi üyelerinin yaşamlarında iz bırakan diğer travmaları konuşup tartışıldı. Mart ayında Solingen Cemevi’nde pandemi, ekonomik krizler, enflasyon, savaş gibi faktörlerle insanların daha kolay ilgi gösterdikleri popülist ideolojileri, popülizm, popülist politika hareketleri konu olarak içeren bir eğitim semineri yapılarak katılımcılarla konu hem Almanya hem de uluslararası bağlamda yaşanan aktüel politik gelişmeler dahilinde ayrıntılı biçimde tartışıldı. Nisan ayında Dortmund’da projemizdeki demokrasi danışmanlarının önerisiyle „Alevitische Empowerment„ (konu onlarla yapılan anket sonuçlarına göre belirlendi) başlıklı bir eğitim çalışması düzenledi. Ayrıca 30 Nisan’da düzenlenen  bir panelle „Seçimlerin İşlevleri ve Demokrasi-14 Mayıs Seçimleri Örneğiyle Türkiye“ başlıklı etkinlimizle 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak seçimlerin Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler için hangi anlamlara geldiğini Velbert Alevi Bektaşi Kültür Merkezi’nde ele alınıp katılımcılarla tartışıldı. Yaz tatili öncesi 11 Haziran’da Hagen Cemevi yöneticileri için „Stärkung der Teilhabe in den Vereinsstrukturen“ yani “AKM/cemevine katılımın güçlendirilmesi” başlıklı bir Workshop düzenlendi.

Haziran ayında bu projede gönüllü çalışanlar olan demokrasi danışmanlarıyla reflexion buluşması ile projenin gidişine dair birçok konuyu ele alınarak verimli bir tartışma gerçekleştirildi. Yaz tatili sonrası eylül ayında demokrasi danışmanları için “Anti Alevitischer Rassismus” Alevilere yönelik ırkçılık /ayrımcılık” başlıklı bir eğitim semineri düzenlendi. Buna istinaden ekim ve kasım aylarında Solingen ve Velbert AKM/Cemevi yönetimi için “Interkultureller Dialog und Interkulturelle Bildung” “Kültürlerarası Diyalog ve Kültürlerarası Eğitim” başlıklı birer Workshop ile bu AKM/Cemevi yönetimlerini konuya dair bilgilendirme yapıldı. Yine kasım ayında Marl AKM/Cemevi üyeleri için  “Generationenkonflikt: Eine Diskussion über Unterschiede und Herausforderungen zwischen Generationen”  “Kuşak Çatışması: Kuşaklar arasındaki farklılıklar ve zorluklar üzerine bir tartışma.” Bu yılın son ayında Marl ve Dortmund AKM/Cemevi yöneticilerinin birlikte katlacakları bir workshopla ”Konfliktmanagement –Grundlagen der Konfliktbearbeitung und Kommunikation in der Gemeinde” yani “çatışma yönetimi, temelleri ve AKM’lerde iletişim” özellikle çatışma kültürünü ve daha iyi daha sağlıklı bir iletişim nasıl olur bunun için AKM yönetimleri ve üyelerine düşen görevler nelerdir ele alınacak. “2023 yılı her sene  projeye katılan AKM/cemlerinden birinde yapılan BarCamp etkinliği ile son bulacak. Bu etkinlikte projenin içinde bulunduğu programın üst konuları kapsamda belirlenen bir üst başlık katılımcıların aktif katılımı ile çok yönlü tartışılacak.

Agora projesi kapsamında sınırlı sayıda olan etkinilerimizde eğitim seminerleri Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde bulunan tüm AMK/cemevi üyelerine açık olarak düzenlenmektedir, bu proje dair ayrıntılı bilgileri bu adreslerden edinebilirsiniz:

https://alevi.com/

Homepage: agora.aabf.de

Facebook: https://www.facebook.com/projekt.agora.aabf

Gefördert durch das Bundesministerium des Innern und für Heimat im Rahmen des Bundesprogramms „Zusammenhalt durch Teilhabe“

          

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Zini Gediği’nde katledilen Aleviler Erzincan’ın Kılıçkaya köyünde anıldı.

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 288. sayısında yayınlanmıştır. Zini Gediği’nde...

Ağa Akgüç: Zini Gediği

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 288. sayısında yayınlanmıştır. Zini ismini...

Cemal Taş: “Dersim’38 İkinci Kerbela”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 288. sayısında yayınlanmıştır. 1935-1953 yıllarını...

Prof. Dr. Kemal İnal: Diyelim Almanya’da Bir Alevisiniz!

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 288. sayısında yayınlanmıştır. Almanya'da verilen...

Alevilerin Sesi dergisine abone olmak ister misiniz?