Perşembe, Mart 28, 2024

Projemizin Danışmanlık Hizmetlerinde En Çok Sorulan Sorular

Date:

Bahsedildiği gibi projemizde çalışan, hizmet sunan sosyal danışman arkadaşlarımız;  Türkiye genelinde sunulan seminer ve toplu veya bireysel danışmanlık hizmetleriyle, Almanya’da yaşamak isteyen katılımcıları yeni ülkeleri hakkında bilgilendiriyor, bir nevi gidecekleri ülkeye hazırlıyorlar. Hem seminerlerde, hem de birebir danışmanlık görüşmelerinde sorulan bazı soruları aktarmak, hem de okuyucu ve yakınlarının kafalarındaki bazı sorulara cevap vermek adına, Ankara büromuza danışmanlık hizmeti almak için  müracaat eden Hatice Hanımın bazı sorularını ve bu sorulara verlien yanıtları aktarıyoruz:

Soru: Almanya’da çalışmak, orada yaşamak istiyorum. Nasıl gidebilirim?

Cevap: Almanya’ya gidebilmenin birkaç yolu var: kalifiye eleman olarak, evlilik yoluyla veya öğrenim nedeniyle Almanya’ya gitmek mümkün. İsterseniz bu konuları sırasıyla inceleyelim, size uygun bir seçenek bulmaya çalışalım.

Kalifiye eleman olarak gitmek isterseniz durum şöyle:  Mesela 2012 yılından beri  uygulama var. Almanya, uzman sıkıntısı çekilen bazı meslek alanlarında ihtiyacı olan  elemanları AB-Ülkeleri  dışından, Türkiye gibi 3. Ülke konumunda olan ülkelerden temin etmektedir. En çok eleman sıkıntısı çekilen meslek alanları;  sağlık, mühendislik, teknik, bilişim sektörü, üst düzey yöneticilik vs. Kalifiye elemanın  buradaki anlamı; hazır, yetişmiş işgücü olup teorik ve pratik mesleki bilgilerle donanmış hemen işe başlayabilecek elemanlar  demektir.

Soru: Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum, 10 yıldan beri mimar olarak çalışmaktayım. Gitme ve iş bulma şansım nedir?

Cevap:  Mesleğiniz teknik bir meslek, yeteri kadar da deneyiminiz var. Kalifiye eleman kapsamı size uyar?

Soru: Çok sevindim, bunun için ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Bunun için öncelikle, mesleğinizin kesin tanımını, uluslararası tanımını bilmeniz ve www.Anabin.kmk.org sayfasında genel bir denklik alıp alamayacağınıza bakmanız gerekiyor.

Soru: Denklik nedir?

Cevap: Denklik, meslek eğitiminizin, yani diplomanızın, Almanya Eğitim Sisteminden alınan diplomayla ne derece örtüştüğü, ne derece farklı olduğu konusunda uzmanlar tarafından yapılan bir değerlendirmedir. Bu değerlendirme ile, mesleki niteliklerinizin Almanya  kurumları yada işverenleri tarafından çok kolay bir şekilde anlaşılmasını sağlamış olursunuz. Örneğin işveren, gereğinde bu bilgiyi esas alarak maaş miktarını belirler.

Soru: Denklik değerlendirmesinde neler yazıyor genellikle?

Cevap : Denklik kararı üç şekilde ifade edilir. Diplomanız Almanya diplomasına eşdeğerse, tamamen örtüşüyorsa, tam-denklik alırsınız. Hiç örtüşmüyorsa ret alırsınız. Eğer kısmen örtüşme söz konusu ise kısmi-denklik alırsınız. Kısmi denklikte, tam denklik alabilmeniz için telafi eğitimler, ek eğitimler önerilir. Denklik ve telafi eğitimler ücretlidir. Almanya’da ikamet ediyorsanız yardım alma olanaklarınız da vardır.

 Soru: Başvuru nasıl olacak? Türkiye’den başvurabilirmiyim?

Cevap: Türkiye’den de başvurulabilir, Almanya’ya gelince de yapılabilir. Denklik başvurusu detaylı bir süreçtir. Mesleki eğitiminiz, mesleki deneyimleriniz varsa, gelişim kursları belgeleriyle, CV ekinde ilgili kuruma başvuruyorsunuz. İlgili Kurum yaşadığınız şehrin ya da Eyaletin denklik kurumudur.

Soru: Her meslek için denklik gerekiyor mu? Benim açımdan durum nasıl?

Cevap: Genel olarak denklik yaptırmak, sizin yararınıza olan bir durumdur. Mimarlık için, eğer işvereniniz şart koşmuyorsa, yaptırmayabilirsiniz. Düzenlemeye tabi mesleklerde ( Doktorluk, hastabakıcılık, avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi) mutlaka yapılması isteniyor.

Denklikle ilgili daha detaylı bilgileri www.anerkennung-in-deutschland.de ve www.netzwerk-iq.de adresinden alabilirsiniz. Ve ek sorularınız olursa bizi arayabilirsiniz.

Soru: Çalışacağım işyerini, işverenimi nasıl bulacağım?

Cevap: Almanya’ya gitmek için temel şartlardan birisi, sizi kabul edecek, sözleşme yapacak bir işveren bulmak gerekiyor. İmzalanmış bir iş sözleşmesi olmadan gitmek yani vize almak mümkün değil.

İş bulmak için internetten, iş ilanlarına bakabilirsiniz. Bu ilanları, Almanya İş-Ajansının, gazetelerin, özel kurumların, firmaların iş ilanı sayfalarında bulmak mümkün. İlanlarda istenilen mesleki özelliklerle sizin özellikleriniz uyuşuyorsa belirtilen adrese başvuru yapabilirsiniz. Denklik istenip istenmediğine dikkat etmelisiniz. Olumlu cevap alma durumunda iş görüşmesine çağrılabilirsiniz. Görüşme için şahsen Almanya’ya davet edilebilirsiniz, masrafları işverene ait olmak üzere tabii.  Türkiye’den Skype üzerinden de görüşme yapıabilirsiniz.

Görüşmeler iş sözleşmesi ile sonuçlandığında en önemli konu halledilmiş olmaktadır. Sonradan sorun yaşamamak için, iş sözleşmesini, sözleşmenin detaylarını iyi okuduktan sonra imzalamalısınız.

Soru: Peki Mavi Kart nedir? Ben mavi kart alabilirmiyim?

Cevap: Mavi Kart Yasası, kalifiye elemanın yıllık kazancını esas alan özel bir yasadır. 2018 uygulamasına göre işin yıllık getirisi asgari 52 bin Euro olması gerekiyor. Ancak doktor olarak veya fen bilimleri (matematik-mühendislik) ve bilişim alanında çalışacak kişilerin yıllık kazançları bunun altında olsa da mavi kart alamak mümkün. Asgari yıllık kazanç 40 bin 560 Euro olması yeterli. İş ilanlarında bu noktayı gözönünde bulundurabilirsiniz.

Mavi Kart almanın, diğer statülere göre bazı ayrıcalıkları var. Mavi kart sahiplerine İş –Ajansı, daha kolay onay vermekte yada onaya gerek duymamaktadır. Bu kişilere, yeterli dil bilgisine (B1) sahip olduklarında daha erken süresiz yerleşme izni veriliyor. Eşleri için belli dil şartı aranmıyor. Onlara da sorunsuz oturma ve çalışma izni veriliyor.

Almanya’da çalışma konusuyla ilgili birçok bilgiyi www.make-it-in-germany.de sayfasında bulabilirsiniz. Ayrıca Hotline üzerinden: 0049 301 815 11 11 İngilizce, Almanca  bilgi alınabilir

Soru: Ne düzeyde Almanca bilmem gerekiyor, iyi düzeyde İngilizcem var?

Cevap: Teknik ve bilişim alanında bazen Almanca istenmeyebiliyor, İngilizceniz yeterli ise tabii. Genel olarak B2 düzeyinde Almanca bilinmesi yeterli görülüyor. Akademik meslekler ve sağlık meslekleri için genel olarak B2 isteniyor. Doktorlar için C1 isteniyor. İş ilanlarında istenilen dil düzeyine dikkat etmek gerekiyor.

Soru: Ankara’da iyi bir Almanca nerede öğrenebilirim?

Cevap: Başta Alman Kültür olmak üzere birçok özel dershane çeşitli seviyelerde Almanca Kursu veriliyor.

Soru:Vize nasıl olacak, kolay mı vize almak?

Cevap: Diyelim ki, iş sözleşmesini imzaladınız, diplomanızın denkliğini yaptırdınız, Almanca öğrendiniz, sıra işin son aşaması olan vize konusuna geliyor. Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümüne iş nedeniyle, (istenilen belgelerle) Almanya’ya gitmek vize talebinde bulunabilirsiniz. Vizeden önceki işler eksiksiz ise vize almanız sorun olmaz. Yalnız bu vizeyi Almanya’ya gittikten sonra yabancılar dairesine giderek oturma iznine çevirmeniz lazım. Yabancılar dairesine gittiğinizde ikamet ve sağlık sigortası belgenizi birlikte götürmeniz.

Soru: Gerçekten de kolay bir iş değil? Çok detaylı bir konu!

Cevap: Korkmayın yalnız değilsiniz, biz varız. Sorularınız oldukça bizi arayabilirsiniz?

Soru: Daha kolay bir yol yok mu?

Cevap: “Aile Birleşimi” yolu olabilir! Yani evlilik! 

Soru:  Yani orada yaşayan biriyle evlenmek?

Cevap: Evet. Eğer müstakbel eşiniz Almanya’da yaşıyor ise, evlilik durumunda onun yanına gitme hakkınız var. Şart olarak sadece A1 düzeyinde Almanca öğrenmeniz gerekiyor. A1 sertifikasını aldıktan sonra size ve eşinize ait belgelerle Konsolosluğa müracaat etmeniz yetiyor. 3 ay içersinde, başka engeller yoksa, vizeniz geliyor ve siz Almanya’ya gidiyorsunuz.

Burada dikkat edilmsei gereken husu; eşiniz Türkiye vatandaşı ise, çalışıyor olması ve sizi de geçindirebilecek bir geliri olmalı ve ayrıca konutun büyüklüğü de yeterli olmalıdır. Eşinizin bu konuda bulunduğu şehirdeki yabancılar dairesi ile görüşmesi gerekiyor.

Eşiniz Alman vatandaşı olursa, daha kolay olacak. Bu eşin, duruma göre çalışması ve yeterli büyüklükte konutu olması şartı yok. Yine de Yabancılar dairesinden bilgi alınmalıdır.

Soru: Anladım. Başka hangi yollarla gidiliyor?

Cevap: Almanya’ya gitmenin bir başka yolu da bir ileri eğitim. Meslek alanınızda bir master eğitimi düşündünüz mü?

Soru: Bilemiyorum, vaktiyle düşünmüştüm, şimdi geç oldu. Ama benim bir kuzenim var, mimarlığı yeni bitirdi. O istiyor Almanya’da master yapmayı. Onun adına bilgi alabilirmiyim?

Cevap: Tabii ki. Eğer kuzeniniz böyle bir şey düşünüyorsa, önünüzde böyle bir seçenek var. Burada işin önemli kısmı, kuzeninizin, kendisine master programı bulması  ve 2 yıllık master süresince yaşamını finanse edebilmesi gerekiyor. Bu şartlar mevcutsa diğer konular sorun yaratmaz. Finansman konusunda bir akraba garanti verebilir. Türkiye’den aldığı mimarlık diplomasının denkliğini (akademik  açıdan) üniversitenin kendisi yapıyor. Dil konusuna gelince. Almancası, dersleri izleyebilecek kadar yani en az C1 düzeyinde olmalıdır. Kayıt tarihleri yaz dönemi için 15 Ocak, kış dönemi için 15 Temmuzdur. Daha fazla bilgi üniversitelerin yabancı öğrenci dairelerinden alınabilir.

Yardım alınabilecek adresler:

www.daad.dewww.hochschulkompass.de

Soru: verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz adresleri de incelemek ve kararımı ona göre belirlemek istiyorum.

Cevap: Rica ederim. Umarım sizi mutlu edecek bir karara varırsınız. Sorularınız olduğunda çekinmeden arayabilirsiniz. Hoşça kalın

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Dersim Tertelesi’nin 87. yıl anması Köln Dom Kilisesi önünde yapılacak.

Dersim Tertelesi’nin başlangıcı kabul edilen ve “Tunceli Tenkil Harekatı“...

Necdet Saraç: Solun Krizi ve Almanya

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 284. sayısında yayınlanmıştır. Geçtiğimiz hafta...

Ertan Çelik: Almanya’da Sağcı AFD’nin Destekli Yükselişi Endişe Veriyor

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 284. sayısında yayınlanmıştır. Avrupa'da her...

Koblenz Cem Evi’nde Dünya Emekçi Kadınlar Anması

Koblenz Cem Evi'nde gerçekleşen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar...