Cuma, Mart 29, 2024

Delil Eğitim Akademisi Açılışı

Date:

Almanya ve Avrupa’da Aleviliğin Üniversitelerde kurumlaşması başlığı altında, Delil Eğitim Akademisi ile Duisburg-Essen Üniversitesi Protestan Teoloji bölümü, üniversite yerleşkesinde birinci Uluslararası Alevilik sempozyumunu gerçekleştirdi.

Bir yıldır hazırlık çalışmalarını sürdüren Delil Eğitim Akademisi kuruluşunu tamamladı. Bilimsel bir sempozyum ve tanıtım resepsiyonuyla dünya kamuoyuna duyurmayı hedefliyor. Avrupa Alevi hareketinin tarihsel kazanımı olan Delil Eğitim Akademisi’nin açılış resepsiyonu ve birinci Alevi sempozyumu 1-2 Aralık 2017’da Duisburg-Essen Üniversitesi’nde gerçekleştirild

Moderatörlüğünü Ayla Genç’in yaptığı Birinci Uluslararası Alevi Sempozyumu açılışını Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu(AABF) İnanç kurulu Başkanı (Dede) Cafer Kaplan ve AABF İnanç kurulu üyesi (Ana) Şenay Malkoç’un Gülbenk ve Delili uyandırmasıyla başladı.

NRW Eyalet Başbakanı Armin Laschet mazeretinden dolayı Delil Eğitim Akademisi açılışına katılmazken, NRW Eğitim Bakanlığı’ndan Sussanne Blasberk Bense, NRW Uyum ve Entegrasyon Müsteşarı Serap Güler, AABK Başkanı Hüseyin Mat, AABF İnanç Kurulu Başkanı Cafer kaplan, AABF Genel başkan Yardımcısı Aziz Aslandemir, Duisburg-Essen Üniversitesi Protestan Teoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Aaron Schart, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bedriye Poyraz katılarak birer konuşma yaptılar.

 

“ALEVİLER KENDİLERİNE ELEŞTİRİSEL OLARAK BAKABİLMELİLER”

Panel bölümünde Duisburg-Essen Üniversitesi Protestan Teolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aaron Schart Alevilik ve İslam arasındaki farklara değindi. Sachart bu konuyla ilgili tezlerini aktardı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedriye Poyraz Alevilikte kadının yerini anlattı. “Aleviler tarihlerleri boyunca ezilip ayrımcılığa uğradığı için sürekli kendisinin aslında aşağılandığı gibi kötü insanlar olmadığı, Alevilerin kötü olmadığını anlatmaya çalışan bir söylem geliştirdiler“ diyen Poyraz, Alevilerin kendilerine eleştirisel olarak bakabilmelerinin de zamanının geldiğini söyledi.

Delil Eğitim Akademisi’nin açılış resepsiyonu ve birinci Alevi sempozyumu 1-2 Aralık 2017’da Duisburg-Essen Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

“ALEVİLİKTE KADIN ERKEK EŞİT SÖYLEMİ NE YAZIKKİ BİR MİT”

Poyraz Alevi inancında ve toplumunda kadın erkek eşitliğini şöyle açıkladı:

“Öz eleştirilerden en önemlisi de kadın erkek eşitliği. Öncelikle Alevi toplumunun inancı ve toplumsal hayatının birbirinden ayrılması gerekiyor. Bu ayrımı yaptıktan sonra Alevi toplumunda arzu ettiğimiz gibi kadın ve erkeğin eşit olmadığını görebiliriz. “Alevilikte kadın erkek eşittir“ ne yazık ki bir mitten ibaret. İnanç gerçekten çok eşitlikçi bir inanç. Eşitlik meselesi Alevi Kadın Hareketi’nin maalesef ki önünü kapatmıştır. Çünkü herhangi bir eleştiri olduğu zaman bizde kadın erkek eşit dendiği için bu eşitsizlik durumu sorgulanmamıştır.“

Feminizm ve Alevilik ilişkisini de aktaran Poyraz, “Kapitalist ideoloji feminizmi erkek düşmanlığına indirgenmiş. Feminizm sadece kadın erkek eşitliğini savunuyor. Bunun 200 yıllık bir geçmişi var. Feminizmi düşünürken Kızılbaşlığa yüklenen negatif anlamlar gelsin aklınıza. Böylece bu alana haksızlık etmemiş oluruz“ diye konuştu.

Almanya, Avrupa ve Türkiye’de Aleviliğin Üniversitelerde ve akademik alanda kurumlaşma sorunları ve fırsatları ele alındı. Bu sempozyumun Hukuksal, Sosyolojik, teolojik ve sosyal politik yaklaşımı konuşmacılar tarafından irdelendi. Akademisyenlerin sempozyumda sundukları tüm araştırma ve bildiriler bir kitapta toplanacak. Amaç, Türkiye ve uluslararası ölçekte kamuoyu tarafından en çok konuşulan Alevilik, Akademik kurumlaşma ve eğitim alanları hakkında Akademik bilgi üretmek, üretilmiş olan bilgileri pekiştirmek, güçlendirmek, paylaşmak ilgili tüm kurumların anlamasına katkı sunmak.

28 yıllık Alevilerin toplumsal örgütleme sürecinde, kültürel, inançsal, sosyal, felsefi, tarihsel kimlik bilincinin inşasının yanı sıra, Alevi sivil toplumun kişisel, kurumsal becerisi ve kapasitesini Delil Eğitim Akademisi vasıtasıyla artıracağının anlatıldığı sempozyumda konuşan AABF Başkanı Hüseyin Mat, Avrupa Alevi hareketi kurulduğundan beri programında, tüzüğünde kendi bilim kurumunu kurma hedefi her zaman vardı.

Avrupa Alevi hareket olarak faaliyetlerimizin ve bütçemizin önemli bir kısmını eğitime ayırmalıyız. Tepki ve itiraz kültürü üzerinden bizi biz yapan değerlerimizi yarına taşımamız mümkün değil. Alevi hareketinin iç tartışmalarına baktığınızda bilimsel ve akademik çalışmalara büyük bir ihtiyaç olduğunu görebiliyoruz. Kendi içinde yaşayan Aleviler köylerden kasabalara ve şehirlere göç ederek kamusal alana açılmış oldu. Dün köylerimizde sorunlarımıza cevap bulurken, şehirlerde sorunlarımız cevap bulamaz duruma geldiklerini söyledi.

Mat konuşmasında, Delil uyanmıştır. Delil bir eğitim hareketidir. Delil’in yolumuza aklımıza, mücadelemize düşünsel aydınlık saçacaktır. Hacı Bektaş Veli’nin bize 13’ncü yüzyılda verdiği nasihate kulak verdik. Hünkar,’İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ dedi. Biz bu delili bu nasihate kulak vererek uyandırdık. Uyandıranlara, destek verenlere aşk olsun’ ifadesini kullandı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Alevilikte kadının yeri konusunu gündemine aldı. Alevilikte mitleşmiş olarak Kadın-Erkek eşitliği yoktur. Alevilikte kadın erkek eşitliğinde suni toplumdan biraz ileriyiz. Bu eşitsiz durumu Kürt hareketindeki için söylemek yanlıştır. Kürt hareketinde kadın erkek eşitliği vardır.

Atatürk Kadın haklarını tepeden verdiği için Bugün kadınlar sokaklarda mücadele veremiyor. Feminizm bütün sosyal çalışmaların yeniden tanımlanmasını sağladı. Feminizm erkek düşmanlığı değildir. Alevilerde Kırklar Cem’inin 17’si kadındır. Bu Avrupa Birliği standartında yoktur’ ifadesini kullandı. AABF’ye bağlı tüm dernek başkan ve temsilcileri hazır bulundu.

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Pınar Selek: Şiddetin içindeki erkeklik…

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Toplu intihardan...

AAGB’nin Serenay Yılmaz Röportajı: “Anadolu’nun Gizli Yolu”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 285. sayısında yayınlanmıştır. Avrupa Alevi...

Dersim Tertelesi’nin 87. yıl anması Köln Dom Kilisesi önünde yapılacak.

Dersim Tertelesi’nin başlangıcı kabul edilen ve “Tunceli Tenkil Harekatı“...

Necdet Saraç: Solun Krizi ve Almanya

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 284. sayısında yayınlanmıştır. Geçtiğimiz hafta...