Pazar, Şubat 8, 2026

Fransa Alevi Kadınlar Birliği 5. Kadın Eğitim Kampı Büyük Bir Katılım Ve Coşkuyla Gerçekleşti

Date:

Bu röportaj Alevilerin Sesi dergisinin 298. sayısında yayınlanmıştır.

Fransa Alevi Kadınlar Birliği’nin yoğun emek ve titizlikle hazırladığı 5. Kadın Eğitim Kampı, 14–16 Kasım tarihlerinde Fransa’nın Dijon kentinde büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Üç gün süren kamp, kadın mücadelesinin bilgi, dayanışma ve örgütlülükle güçlendiği özel bir buluşmaya dönüştü.

Program, Fransa Alevi Kadınlar Birliği Genel Başkanı Nurhayat Mordoğan’ın tüm kadın canları selamlayarak yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Ardından katılımcılar kendilerini tanıtarak kampın sıcak, samimi ve dayanışmacı atmosferini hep birlikte şekillendirdiler.

Kurumsallaşma Sunumu Büyük İlgi Gördü

FUAF Diplomasi Komisyonu Başkanı Rozbi Demir, kurumsallaşmaya dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Alevi kurumlarının güçlenmesi, kurumsal işleyişlerin sağlıklı yürütülmesi ve geleceğe dönük stratejik adımlar üzerine yaptığı açıklamalar, katılımcılar tarafından büyük ilgi ve takdirle karşılandı.

Gülbeng, Nefesler ve Manevi Buluşma

Kampın ikinci günü, Hüsniye Kumçur ve Nazlı Akgüç Ana’nın okuduğu gülbeng eşliğinde delilin uyandırılmasıyla başladı. Bu manevi ritüel, kadın canların birliğini ve değerlerimizin kadim yolundaki köklü bağlarını taçlandırdı.

Ardından Figen İnal-Üvez, Zeynep Tarsuslu ve Gülten Yüksel’in nefes ve deyişleriyle konsere dönüşen bölüm, gönüllerde derin izler bıraktı.

Hakk’a yürüyen tüm kadınların anısına yapılan saygı duruşu sonrasında, Nurhayat Mordoğan kadın mücadelesinin tarihsel değerine ve örgütlü kadın gücünün önemine vurgu yapan konuşmasını yaptı.

Kadınların Toplumsal ve Politik Mücadelesi Tartışıldı

Sosyolog Dr. Latife Akyüz, “Kadınların Kamusal ve Politik Yaşama Katılımı” başlıklı sunumuyla kadınların görünürlüğü, karşılaştığı engeller ve mücadele yolları üzerine oldukça ufuk açıcı bir değerlendirme yaptı. Katılımcıların yoğun soruları ile oturum daha da zenginleşti.

Psikolog Elif Tuğçe Yiğit ise gizli depresyon, özgüven, anksiyete ve psikolojik süreçlerin günlük yaşamdaki görünmez etkilerine dair detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Kadınların aktif katılımı ile oldukça verimli bir oturum yaşandı.

Sesli Tarih Projesi Büyük Duygulanma Yarattı

FAKB Genel Sekreteri Hatun Çakıcı, Alevi kadınlarının tanıklıklarını gelecek kuşaklara taşıyacak olan “Sesli Tarih Projesi”ni paylaştı. Kadınların geçmişte yaşadığı travmalar, tanıklık ettiği acılar ve bunların kuşaklar üzerindeki etkileri üzerine yapılan konuşma duygusal anlara sahne oldu.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Vurgusu

FAKB Basın Yayın Sorumlusu Eva Özdemir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde hazırladığı kapsamlı sunumla kadına yönelik şiddet, mücadele yöntemleri ve toplumsal sorumluluk üzerine önemli veriler paylaştı.

Bölge eşit başkanları; Gülnur Meşeci, Zeynep Kumçur, Nurgül Tok ve Şengül Zorlu, bölgelerindeki çalışmalar ve projeleri aktararak dayanışma ruhunu güçlendirdi.

Sürpriz Ziyaret ve Tiyatro Gösterisi

Kampın unutulmaz anlarından biri, FUAF Eşit Başkanı Erhan Aydın, Strasbourg Alevi Kültür Merkezi Eşit Başkanı Yaşar Güler ve Kuzeydoğu Bölge Eşit Başkanı Muharrem Şahan’ın sürpriz ziyareti oldu. Yanlarında getirdikleri çiçekleri kadın canlara takdim ederek büyük bir mutluluk yarattılar.

FAKB Kültür Sanat Komisyonu Sorumlusu Saadet Can’ın yönetimindeki “Suç Kimde?” adlı tiyatro oyunu, hem düşündürdü hem duygulandırdı hem de izleyicilerden büyük alkış aldı.

İlk Yardım Eğitimi ve Dilek – Temenniler

Kampın üçüncü günü, FUAF Eşit Başkanı ve hemşire Semra Ayyıldız’ın ilk yardım eğitimi ile başladı. Yoğun ilgi gören bu eğitim sonrasında birçok Alevi Kültür Merkezi kendi bünyelerinde de bu çalışmanın yapılmasını talep etti.

Dilek ve Temenniler bölümünde kadınlar, özgür ve eşit bir yaşam mücadelesini büyütme kararlılıklarını ifade ederek kampın gelecek yıllarda daha geniş katılımla sürmesi çağrısında bulundu.

Kadın Mücadelesinin Sloganları Dijon’da Yankılandı

Kamp boyunca ve kapanışta kadınlar sık sık şu sloganları hep bir ağızdan haykırdı:

“Jin, Jiyan, Azadî!”

“Kadın, Yaşam, Özgürlük!”

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!”

“Silahlar Sussun, Kadınlar Konuşsun!”

Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu olarak, Alevi kadınlarının örgütlü mücadelesini büyüten, dayanışmayı yükselten ve yolumuza ışık olan tüm kadın canlarımıza teşekkür ediyoruz.

Aşk ile…

FUAF Basın Yayın

Paylaş

spot_img

İlginizi çekebilir

Bunlara baktınız mı?
Benzer Başlıklar

Tufan Bozkurt: Alevilik Üzerine Doktora Yapmak ve Alevi Çalışmalarını Sömürgecilikten Arındırmak

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 299. sayısında yayınlanmıştır. Türkiye’de yaşayan...

Erdal Gezik: Dersim Seyitlerinin Kutsal Ağları 

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 299. sayısında yayınlanmıştır. Dersim Seyitlerinin...

Ozan Doğan: “Çingene’den Alevi Olur mu?”

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 299. sayısında yayınlanmıştır. Başlıktaki  ifade...

Zeynep Oktay, Ulaş Özdemir: “Biz Gireriz Hâlden Hâle” Alevi Deyişlerinde Aktarım, Özneleşme ve Duygulanım

Bu yazı Alevilerin Sesi dergisinin 299. sayısında yayınlanmıştır. Gelenek, geçmişten...

Alevilerin Sesi dergisine abone olmak ister misiniz?